Je ziet het niet meer zitten

De vanzelfsprekendheid is uit de relatie. Steeds vaker denk je ‘laat maar’. Je gaat steeds minder zeggen en trekt je steeds meer terug. Je voelt je niet meer verbonden met je partner. Ook heb je er geen vertrouwen meer in, en je kunt je er niet meer toe zetten om je te verdiepen in je partner. Je voelt je opgejaagd en komt niet meer tot rust in je relatie. Je voelt je niet meer gezien en op waarde geschat. De basis van je huwelijk of relatie lijkt wel versleten. Vaak is er geen duidelijke oorzaak, maar iets is er in geslopen.

Wat is er van ons geworden

De dagen zijn gevuld met ruzies en conflicten. Of jullie leven langs elkaar heen. Zien elkaar alleen nog als degene die moet oppassen of degene die de bak buiten moet zetten. De inhoud van de gesprekken gaan alleen over huishoudelijke taken of logistieke acties rondom de kinderen. De spanningen lopen op. Of er is iets of iemand tussen jullie ingekomen. Misschien is een van jullie wel vreemdgegaan. In ieder geval is het vertrouwen weg. Teleurstelling, boosheid en verdriet voeren de boventoon in jullie dagelijks samenzijn. De energie vloeit uit de relatie. Of een van jullie heeft een impactvolle gebeurtenis meegemaakt. Dat kan een verlies zijn van familielid of baan. Ook kan een verhuizing of een ziekte een grote barrière in jullie relatie worden. Je wilt je partner wel helpen, maar je weet niet hoe. In gesprek gaan over jullie relatie helpt. Samen of alleen.

Signalen van relatieproblemen:

– Je leeft langs elkaar heen

– Je durft niet voor jezelf op te komen

– Je ervaart veel kritiek

– De intimiteit is ver te zoeken

– De irritaties lopen hoog op

– De spanning is om te snijden

– Je kunt er niet over praten

– Denken aan een scheiding

– Geen leuke dingen meer samen doen

– Vreemdgaan of anderen die in je relatie komen

– Familieleden geven problemen

– Weinig aandacht en waardering

– Weinig of geen begrip voor elkaar

– Je bent jezelf niet meer

– Je staat er vaak alleen voor

Wat kunnen jullie of jij doen

In mijn praktijk nodig ik jullie of jij uit voor een aantal gesprekken. Je gaat leren de negatieve patronen in jullie relatie te herkennen. Op welke moment komt het voor en wat maakt dat het escaleert. Wat bedoel je eigenlijk te zeggen. Daarna gaan we iets dieper in op de oorzaak van de emotionele reacties. Wat maakt je zo angstig of waar hunker je echt naar. Je gaat beter naar elkaar luisteren. Ook hebben we een gesprek waarin we de stappen en gevoelens evalueren van een crisismoment. Zoals die keer dat jullie bijvoorbeeld riepen ‘dan ga ik wel bij je weg’, ‘ja, sodemieter dan maar op’. We zetten even de handrem op die situatie en gaan van elkaar begrijpen waar die reactie vandaan komt. In het volgende gesprek ben je in staat aan te geven wat je nodig hebt, je wordt toegankelijk en je raakt op een positieve manier betrokken bij je partner.

Een interessant artikel over Emotionally Focused Therapy (EFT) in de Volkskrant door Iris Pronk, 5 april 2014:

De code van de liefde gekraakt

Ze zag duizenden ruziënde stellen, en analyseerde wat er gebeurde. Psycholoog Sue Johnson is de bedenker van EFT, de snelst groeiende vorm van relatietherapie in Nederland.

Zij is klein, donker en temperamentvol, haar man lang, knap en zwijgzaam. Samen vormen Mia en Ken een aantrekkelijk stel: begin dertig, zes jaar getrouwd, allebei een leuke baan, nog geen kinderen, ook nog geen burn-out, midlife crisis, ziekte of sterfgevallen in de familie. Wat doen deze twee jonge mensen, die trouwens veel van elkaar houden, in de spreekkamer van de relatietherapeut?

Het is geen willekeurige spreekkamer waarin Mia en Ken zich bevinden; voor hen zit klinisch psycholoog Sue Johnson, hoogleraar aan twee universiteiten (in Canada en de Verenigde Staten) en autoriteit op het terrein van de liefde. Lees verder op https://www.trouw.nl/home/de-code-van-de-liefde-gekraakt~abf3bf4f/

BEZOEK MIJ

Kroeskarperlaan 44

(langs boompjes, einde poort)

2215 XP Voorhout

OPENINGSTIJDEN

Ma t/m Do van 07:00 tot 17.30
Vrij en Za van 07:00 tot 12.00

NEEM CONTACT OP

0703306105 voor een afspraak
0620012163 Whatsapp collega’s
petra@psycholoogvoorhout.nl