Je gaat maar door

Als je te lang ‘gas hebt gegeven’ sta je onder stress en kun je een burn-out ontwikkelen. Wanneer je teveel van jezelf vraagt of de vragen uit je omgeving te lang en te hoog zijn, raak je uitgeput. Zowel fysiek als geestelijk. Je raakt de controle kwijt, en gaat tegen beter weten in toch door. Je raakt langzaam aan op.

Onbestemd gevoel

Je krijgt steeds meer last van concentratie problemen, piekeren, onrust, besluiteloosheid en uitstel gedrag. Je stemming wisselt. Je hebt vaak een kort lontje, en het valt je partner, vrienden en collega’s ook op.

Lichamelijk

Je krijgt steeds meer last van hoofdpijn en spierpijn. Je hebt moeite met opstaan. Je bent al moe voordat je de dag begonnen bent. Ook kan het voorkomen dat je hevig transpireert, en/of hartkloppingen voelt. In ieder geval is je lichaam niet meer wat het geweest is.

Hoe kom ik hier uit

Terugkomen van een burn-out of omgaan met teveel stress is te leren. In mijn praktijk voer ik gesprekken en passen we oefeningen toe, die je leren om beter naar je eigen lichaam te luisteren, en beter naar jezelf te kijken. Met als doel dat je bewust zelf kunt omgaan met je energie, je ontspanning, je naasten en je wensen.

Waarom heb ik dit eigenlijk

Je hebt zoveel stress omdat je waarschijnlijk te lang in een stressvolle situatie hebt gezeten. We gaan kijken hoe je hiermee om kunt gaan. Misschien kun je leren om er anders tegen aan te kijken. Of er anders op te reageren. Als iets je toch dwars blijft zitten op je werk of thuis kunnen we daar langer bij stil staan. De duur van het traject hangt af van de ernst van de klachten.

Belangrijke signalen bij overspannenheid, burn-out en stress:

– Lichamelijke signalen als hoofd- en buikpijn, spierpijn, slaap- en hartproblemen, moe

– Mentale signalen als verstrooid, vergeetachtig, uitstellen, piekeren, angst en desinteresse

– Emotionele signalen als huilen, onzeker, kort lontje, pessimistisch en opgejaagd

– Gedragsmatige signalen als anders eten, drinken, roken, onzorgvuldig, gezelschap ontvluchten

Gezonde stress bestaat wel

Stress is een oerinstinct. Al duizenden jaren geleden hebben we het ontwikkeld als een prikkel van levensbelang. In een stressvolle situatie ervaren we eigenlijk een vecht- of vluchtreactie. In korte tijd maakt ons lichaam zich klaar voor een snelle reactie. En dat voelen we door een verhoogde hartslag, snellere ademhaling en je spieren spannen zich. Je bent klaar om een prestatie te leveren zoals een presentatie of een test. Als je gezonde stress hebt ervaren, zal de stress na de prestatie weer afnemen. Bij burn-out en stress blijf je er mee bezig. Het lijkt wel chronisch.

Wacht niet langer

Neem een beslissing. Kies voor jezelf. Wees eens nieuwsgierig hoe het bij jou werkt. Bel voor een afspraak

Interessant tv programma met Bart Verkuil bij Sophie in de Mentale Kreukels

Is beoordelen van stress een hartzaak?

De Leidse psycholoog Bart Verkuil heeft Sophie Hilbrand een dag lang gevolgd en haar stress gecontroleerd door haar hartslag en lichamelijke activiteit te meten. Hij bekijkt periodes waarin haar hartslag te hoog was in vergelijking tot de lichamelijke activiteit. Verkuil doet onderzoek naar meting van stressniveaus via hartactiviteit.

Stress en burn-out

In het tv-programma ‘Sophie in de Mentale Kreukels’ onderzoekt Sophie Hilbrand het fenomeen burn-out, geïnspireerd door haar eigen problemen met stress. Kijk verder:

https://www.universiteitleiden.nl/agenda/2017/03/bart-verkuil-bij-sophie-in-de-mentale-kreukels

BEZOEK MIJ

Kroeskarperlaan 44

(langs boompjes, einde poort)

2215 XP Voorhout

OPENINGSTIJDEN

Ma t/m Do van 07:00 tot 17.30
Vrij en Za van 07:00 tot 12.00

NEEM CONTACT OP

0318754876 voor een afspraak
0620012163 Whatsapp collega’s
petra@psycholoogvoorhout.nl